BBC News, فارسی - صفحه اول

Top story - Persian

گزارش و تحلیل

  • اردوغان: سیمیت فروشی که ترکیه را تغییر داد

    رجب طیب اردوغان از آغازی فروتنانه به یک غول سیاسی تبدیل شده و ۲۰ سال است که ترکیه را رهبری می‌کند و پس از مصطفی کمال آتاتورک، پدر جمهوری مدرن، کشورش را بیش از هر رهبر دیگری دگرگون کرده است.

    اردوغان
  • پرسپولیس

    شش قدم؛ پرسپولیس و سپاهان با آتش‌بازی به هفته پرهیجان آخر رفتند

    در پایان هفته بیست و نهم رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران، پرسپولیس در صدر ماند، سپاهان همچنان خودش را در کمترین فاصله با این تیم نگه داشت و استقلال به رغم پیروزی از جمع مدعیان قهرمانی خارج شد.

  • باستان‌شناسان جاده‌ای باستانی با قدمت ۷هزار ساله را در ته دریای آدریاتیک کرواسی کشف کرده‌اند

    جاده ۷ هزار ساله ساخته شده توسط انسان‌های اولیه در ته دریا کشف شد

    باستان‌شناسان جاده‌ای باستانی با قدمت ۷هزار ساله را در سواحل کرواسی کشف کرده‌اند. باستان‌شناسان دانشگاه زادار کراوسی پس از مشاهده سازه‌هایی عجیب در جزایر غربی کورچولا در کرواسی آغاز به تحقیق در این زمینه کردند. در پی این تحقیق آنها برخی از آثار باستانی و جاده‌ای را ته دریا کشف کردند که قدامت آن به دوران نوسنگی، نزدیک به ۷هزار سال قبل برمی‌گردد.

  • .

    دختران گمشده و کشیش شیطان‌کش بامزه؛ فیلم و سریال چی ببینیم

    در راهنمای فیلم و سریال این هفته، درباره یک سریال خارجی مهیج، یک فیلم خارجی ترسناک و یک فیلم ایرانی اجتماعی تازه اکران شده می‌خوانید؛ آثاری با کیفیت‌های مختلف که باید تصمیم بگیرید برای‌شان وقت بگذارید یا از خیر تماشایشان بگذرید.

  • اردوغان و پوتین

    انتخابات ترکیه؛ پوتین دوست دارد چه کسی پیروز شود؟

    انتخابات ۱۴ مه در ترکیه، در روسیه و اوکراین به دقت پیگیری می‌شود. از زمان آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲، ترکیه تحریمی را علیه روسیه اعمال نکرد، اما همچنان به فروش هواپیماهای جنگی بدون سرنشین به اوکراین ادامه داد و به عنوان میانجی بین دو کشور عمل کرد.

  • متحدان جنجالی کرد اسلام‌گرای اردوغان

    هدا-پار؛ متحد کرد اسلام‌گرای اردوغان که زنان و سکولارها را نگران می‌کند

    ضد سکولار و طرفدار حکومتی هستند که به خواست خدا بر اراده مردم اولویت می‌دهد و معتقدند نقش زنان در جامعه با تعریف سنتی نقش‌های جنسیتی، باید منحصر به مادر و همسر بودن باشد.

  • انتخابات ترکیه

    انتخابات ترکیه؛ اقوام و همسایه‌ها چشم‌انتظار نتیجه

    نگاهی به سیاست کاندیداهای اصلی انتخابات ترکیه و اقدامات اخیر این کشور در ارتباط با کردها و سوری ها و نگرانی‌هایی که در این ارتباط وجود دارد.

  • انتخابات ترکیه

    انتخابات ترکیه؛ بشار اسد دوست دارد چه کسی پیروز شود، اردوغان یا قلیچداراوغلو؟

    روند عادی‌سازی روابط ترکیه و سوریه با میانجی‌گری روسیه در دسامبر ۲۰۲۲ و دیدار وزرای دفاع دو کشور شروع شد. چهارشنبه ۱۰ مه، وزرای خارجه ترکیه، سوریه، روسیه و ایران در مسکو دیدار کردند. با این حال کارشناسان اعتقاد دارند که با توجه به شرایط موجود، بعید است این دیدارها به سرعت به نتیجه برسد.

  • نگاه مردم ترکیه به نتیجه انتخابات

    سوال‌هایی درباره انتخابات ترکیه که جوابشان در گوگل نیست

    با نزدیک‌شدن به روز انتخابات ۱۴ مه در ترکیه، رای‌دهندگان از گوگل سوال‌های زیادی درباره انتخابات می‌پرسند که جوابشان در اینترنت نیست. ما پاسخ بعضی از این سوال‌ها را پیدا کردیم.

  • چهار نامزد انتخابات ریاست جمهوری ترکیه

    نامزدهای ریاست‌جمهوری ترکیه کیستند؟

    در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴ مه، ۲۴ اردیبهشت،‌ در ترکیه چهار نامزد با هم رقابت می‌کنند که شانس دو نفر آنها بیش از بقیه است و پهلو به پهلو با هم پیش می‌روند.

سایر خبرها

کیست، چیست، کجاست

  • چرا از الماس کوه‌ نور در مراسم تاج‌گذاری پادشاه بریتانیا استفاده نمی‌شود؟

    کاخ باکینگهام اعلام کرد الماس جنجال‌برانگیز کوه نور در مراسم تاج‌گذاری استفاده نخواهد شد.

    ملکه کامیلا، تاج ملکه ماری (همسر شاه جرج پنجم) را بر سر‌خواهد گذاشت
  • چارلز سوم

    چارلز سوم؛ پادشاه بریتانیا کیست و چه وظایفی دارد؟

    شنبه ۶ مِه، در کلیسای وست مینستر تاجِ سلطنت بر سرِ شاه چارلزِ سوم گذاشته می‌شود، او چهلمین حاکم سلطنتی بریتانیا خواهد بود.

  • پی ام دی دی

    اختلال دیسفوریای پیش از قاعدگی چیست؟ «آشفتگی شدید روحی پریود و برداشتن رحم برای درمان آن»

    پیامدهای روحی پریود در بعضی زنان آنقدر شدید است که زنانی با سن ۳۰ سال مجبور می‌شوند درمان‌های سختی مانند هیسترکومی یا جراحی برداشتن رحم را انتخاب کنند.

  • مثبت‌نگری نسبت به رابطه‌جنسی

    مثبت‌نگری سکس یعنی چه؟

    اصطلاح «مثبت‌نگری نسبت به رابطه جنسی» در حال تکامل است و هر روز رواج بیشتری می‌یابد. اما این اصطلاح چه معنایی دارد؟

  • تیم دالی در فیلم تلویزیونی "در خط وظیفه: کمین در واکو" نقش دیوید کورش، رهبر فرقه داویدیه را بازی کرد که یکی از فیلم‌های متعددی است که از وقایع واکو الهام گرفته شده است

    سالگرد حمله به مقر فرقه داودیه؛ دیوید کورش که بود و ۳۰ سال پیش چه اتفاقی افتاد؟

    سی سال پیش، حمله پلیس فدرال به یک فرقه به شدت مسلح و آخرالزمانی، باعث کشته شدن ۸۶ نفر در شهر واکو، تگزاس شد که بزرگترین درگیری در ایالات متحده از زمان جنگ داخلی بود.

  • تاج

    مصطفی تاج‌زاده کیست؟ از گروه مسلحانه «فلق» تا معاونت وزارت کشور و زندان

    مصطفی تاج‌زاده حدود شش سال پس از آزادی بار دیگر بازداشت شد. او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ داوطلب شد و در سالیان اخیر اصلاحات ساختاری را مطرح کرده است.

  • سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه

    لاوروف کیست؟ از روابط پنهانی تا بددهنی

    دولت بریتانیا، پولینا کاوالنا، دخترخوانده سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه را تحریم کرد. با تحریم پولینا که در آپارتمانی لوکس در محله مشهور کنزینگتون لندن زندگی می‌کند، بخشی از زندگی خصوصی وزیر خارجه کهنه کار روسیه و زبان ولادیمیر پوتین در سیاست خارجی‌ مسکو بر سر زبان‌ها افتاد. این همه جنبه‌های پنهان زندگی وزیر ۷۱ ساله نیست. از بی‌پروایی در استفاده از کلمات رکیک تا شعر گفتن، جنبه‌هایی از زندگی لاوروف است که در میان آتش و دود تهاجم روسیه به اوکراین کمتر دیده می‌شوند.

  • پوتین پس از تمرین جودو در سوچی با آرکادی روتنبرگ (نفر وسط) و واسیلی آنیسیموف

    الیگارش کیست؟

    الیگارش ها کسانی هستند که ثروتشان مافوق تصور است و با کسانی که قدرت را در دست دارند ارتباط بسیار نزدیکی دارند. الیگارش ها اکنون در مناقشه بین روسیه، اوکراین و غرب گرفتار شده‌اند. ولی الیگارش به چه کسی گفته می‌شود؟

  • فنتانیل

    ماده مخدر جدید «تِرَنک» چیست؟

    اداره مبارزه با موادمخدر آمریکا - DEA - در تازه‌ترین هشدار خود از رواج یک ماده مخدر صناعی جدید به نام «ترنک» به عنوان کشنده‌ترین ماده مصرفی رو به افزایش در میان سوءمصرف‌کنندگان مواد اعتیادآور در این کشور نام برده است.

  • زنی با دستانش بخش خصوصی بدنش را پوشانده

    «چرا با جراحی کلیتوریسم را کوچک کردم»

    کلیتوریس بزرگ‌تر از معمول یک نارسایی است که می‌تواند در بدو تولد وجود داشته باشد یا در سال‌های بعد باعث ناراحتی زنان هنگام آمیزش جنسی شود.

  • ویدیو, «رادیو می‌رود؛ تنها صداست که می‌ماند», مدت 52,00

    ششم فروردین ۱۴۰۲ آخرین برنامۀ «چشم‌انداز بامدادی» پخش شد و به ۸۲ سال و دو ماه و ۲۶ روز تاریخ رادیوی فارسی بی‌بی‌سی پایان داد. مستند «رادیو می‌رود؛ تنها صداست که می‌ماند»، ساختۀ داریوش رجبیان، تمام دورۀ موجودیت رادیوی فارسی بی‌بی‌سی را دربر می‌گیرد؛ از پخش نخستین سخن فارسی در رادیوی لندن تا واپسین کلام رادیوی بی‌بی‌سی.‏

    بوش هاوس
  • کوچه‌های خشم ۲۳

    ویدیو, کوچه‌های خشم ۲۳: گیسوی ایران, مدت 10,35

    تازه‌ترین سروده‌ها و ترانه‌های اعتراضی

  • میراث تقی‌زاده؛ چگونه می‌توان به استبداد تن نداد

    زندگی طوفانی تقی‌زاده به درستی زندگی جامعه ایران از مشروطیت تا به امروز است، که پستی و بلندی‌های بسیاری را پشت سرگذاشته و می‌گذارد تا در نهایت به آنچه که تقی‌زاده نیز به آن باور داشت یعنی «زندگانی نو انسان ایرانی در عقلانیت و آزادی و برابری» دست یابد.

    سیدحسن تقی زاده در کنار صادق رضازاده شفق
  • .

    اسلامگرایی و انتخابات پیش‌روی ترکیه؛ مساله دین و آزادی چقدر برای دو طرف اهمیت دارد؟

    در کارزار انتخاباتی ترکیه ویدیویی به نام «من علوی هستم» از کمال کلیچداراوغلو، کاندیدای ریاست جمهوری و رئیس حزب جمهوری خواه خلق، خبرساز شد. بسیاری این ویدئو را که بیش از ۱۰۳ میلیون بار مورد بازدید قرار گرفته و رکورد بازدید‌های توییتری را شکسته بود، کاری متهورانه دانستند.

سایر گزارش‌ها

  • کالبدشکافی یک ترفند آماری؛ چگونه رکورد گرانی در ایران شکست و تورم پایین آمد

    محاسبات بی‌بی‌سی فارسی نشان می‌دهد که در صورت تغییر نکردن سال پایه محاسبات تورم، شاخص اصلی تورم (نرخ تورم ۱۲ماهه) فروردین امسال به ۵۱.۸ درصد می‌رسید که بالاترین رقم رسمی تورم از سال ۱۳۲۲ است.

    بازار تهران
  • سند اطلاعات سپاه

    درز سند اطلاعات سپاه به بی‌بی‌سی: ممنوع‌الخروجی خانواده علی کریمی به بهانه اعدام پدر همسرش در کشتار ۶۷

    گروه هکری «عدالت علی» سندی در اختیار بی‌بی‌سی فارسی گذاشته که نشان می‌دهد حکومت ایران در جریان اعتراضات اخیر، به جز محدودیت برای علی کریمی و همسرش سحر داوری، تمام خانواده خانم داوری را به بهانه اعدام پدر او در دهه ۶۰ ممنوع‌الخروج کرده است. غلامعلی داوری افسر نیروی هوایی ارتش ایران بود و پس از زندانی شدن برای ارتباط با حزب توده، در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ اعدام شد.

  • پدر و دختر

    فشار حکومت ایران بر منتقدان؛ پدر ناپدید، دختر در برزخ

    شیما بابایی، ۲۸ ساله، با چهره‌ای نگران و چشمانی خسته از پشت پنجره اتاقش در بروکسل بلژیک بیرون را نظاره می‌کند. او می‌گوید پدرش ، ابراهیم بابایی، برای آینده بهتر برای فرزندانش به جنگ صدام رفت و بعدها در سال ۸۸ به دانشجویان معترض علیه حکومت پیوست. حال دختر در تبعید زندگی می‌کند و بیش از ۱۶ ماه است در انتظار خبری از پدرش، ابراهیم بابایی است.

  • علی دایی، کتایون ریاحی، ترانه علیدوستی، فاطمه معتمدآریا و اصغر فرهادی

    افشاگری بی‌بی‌سی: اسناد محرمانه «کمیته چهره‌های خاص» برای مهار سلبریتی‌های معترض در ایران

    بی‌بی‌سی فارسی به اسنادی دست یافته است که حاکی از تشکیل یک «کمیته چهره‌های خاص» برای مهار و تنبیه ورزشکاران و هنرمندان همراه با اعتراضات در ایران است. علی دایی، ترانه علیدوستی، اصغر فرهادی و فاطمه معتمدآریا جزو ده‌ها چهره مشهوری هستند که برای تنبیه اقتصادی، ممنوع الخروجی یا زندان آنها تصمیم گرفته شده است. اقدام هماهنگ برای محدودیت چهره‌های مشهور کمتر از یک هفته پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شده است.

  • .

    چشم‌انداز تاریک اقتصاد ایران در سال پیش‌رو؛ ترکیب دشوار تورم و رکود و بی‌پولی

    برای بسیاری از شهروندان آنچه از وضعیت اقتصادی سال ۱۴۰۱ در خاطر مانده، بیش از هر چیز در یک مفهوم اقتصادی خلاصه می‌شود: تورم. در این سال، افزایش قیمت‌ها به شکلی خیره‌کننده به سقوط دنباله‌دار ارزش ریال گره خورد و از قدرت خرید ایرانیان به طور کلی کاسته شد. ایران حالا در حالی سال ۱۴۰۲ را آغاز کرده که تصور عمومی از وضعیت اقتصادی پیش‌رو، چیزی است شبه به سالی که گذشت. نخستین نشانه‌های این بحران دنباله‌دار نیز در اولین هفته بهار ۱۴۰۲ نمایان شد، چرا که قیمت دلار که با تبلیغات سیاسی و تزریق ارز به بازار از حدود ۶۰ هزار تومان به ۴۳ هزار تومان رسیده بود، بار دیگر ظرف چند روز به بالای ۵۰ هزار تومان رسید.

  • اکثریت جمعیت یک و نیم میلیون نفری بحرین، شیعه هستند

    تنش‌زدایی ایران با عربستان و متحدانش؛ چرا مورد بحرین با بقیه فرق می‌کند؟

    بعد از حمله به نمایندگی‌های عربستان در تهران و مشهد در سال ۹۴، در فاصله کوتاهی بعد از عربستان، بحرین نیز روابطش را با ایران قطع کرد. حالا که پس از هفت سال، ایران و عربستان آشتی کرده‌اند، تهران و منامه نیز کمابیش با همان سرعت در آستانه بازگشایی سفارتخانه‌ها هستند. اما واقعیت این است که دشواری‌های روابط ایران و بحرین، فراتر از رقابت‌های ژئوپولتیک یک دهه اخیر در منطقه، متاثر از عواملی چندین لایه است که بخش مهمی از آن، مشخصا به این کشور حاشیه جنوبی خلیج فارس اختصاص دارد و موجب شده تا روابط دو کشور در مقایسه با روابط ایران و باقی کشورهای عربی خلیج‌ فارس، شرایطی استثنایی داشته باشد.

  • زنان افغانستان

    آیا طالبان زنان را وسیله چانه‌زنی سیاسی با جهان ساخته است؟

    به نظر می‌رسد طالبان در نخستین موضع‌گیری به ممنوعیت کار کارمندان محلی زن سازمان ملل در افغانستان درخواست‌های خود را به عنوان موضوعات مورد مذاکره با این سازمان و جامعه بین‌المللی عنوان کرده‌اند. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی اصلی حکومت طالبان گفته است که طرفهای بین‌المللی که «تحریم‌ها و فشارها» علیه «امارت اسلامی» را اعمال کرده‌اند، مسوول اصلی به وجود آمدن بحران بشری در افغانستان هستند. او صریحا به آزادی دارایی‌های افغانستان در خارج، رفع تحریم‌های بانکی و مالی، برداشته شدن محدودیت‌های سفر بر مقامات طالبان و سایر محدودیت‌ها اشاره کرده و تلویحا این مسایل را به عنوان پیش‌شرط‌های رفع محدودیت‌ها بر کار کارمندان زن سازمان ملل در افغانستان مطرح کرده است.

  • زن معترض

    فصل اول قیام «زن، زندگی، آزادی»؛ حالا چه؟

    خبر انتقال زنی جوان به بیمارستان پس از بازداشت به دست گشت ارشاد حساسیتی کم‌سابقه برانگیخته بود و وقتی که او جان باخت معترضانی پراکنده دور بیمارستان جمع شدند. نه مرگ فجیع زندانیان در ایران جدید بود و نه تجمع اعتراضی، اما یک روز بعد و در شنبه ۲۶ شهریور، مراسم خاکسپاری آن زن جوان خبر از آغاز فصلی تازه در سیاست ایران می‌داد: زنان سوگوار روسری‎‌هایشان را برداشتند و در هوا می‌چرخاندند، شعارهایی علیه حجاب داده شد و شعار «زن، زندگی، آزادی» و بر مزار ژی

  • اعتراضات جاری در ایران در اعتراض به مرگ مهسا امینی در زمان بازداشت توسط گشت ارشاد آغاز شد اما بر اساس گزارش ها، مرگ در بازداشتگاه ها و زندان های جمهوری اسلامی همچنان ادامه دارد.

    چرا «انقلاب مهسا» همین حالا هم «پیروز» شده است؟

    امیر پیام، بی‌بی‌سی، که برای پوشش کنفرانس «گذار به مردمسالاری در ایران» به دانشگاه استنفورد کالیفرنیا سفر کرده بود با چند چهره برجسته حاضر در این رویداد گفتگو کرده که بخش‌هایی از آن را در تلویزیون و شبکه‌های اجتماعی بی‌بی‌سی فارسی طی روزهای گذشته مشاهده کردید. او در مجموعه «یادداشت‌های استنفورد» بنا دارد به بخش‌های منتشر نشده این گفتگوها بپردازد. یادداشت زیر بخشی از گفتگوی او با کمال آذری، محقق تاریخ، نویسنده کتاب «ایران محور امید» و مالک تاکستان آذری در شمال سانفرانسیسکو است.

  • اعتراض‌های ایران در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی آغاز شد

    شش ماه تلاش برای سرنگونی حکومت ایران؛ آیا جدال به پایان رسید؟

    شش ماه بعد از آغاز اعتراض‌های سراسری در ایران، افکار عمومی و جامعه ایران بیش از هر زمان دیگری با پرسش‌هایی کلیدی روبه‌روست که پاسخ نهایی آن‌ها می‌تواند سرنوشت و آینده ملت ایران را شرح بدهد و همچنین برای گروه بزرگی از بازیگران بین‌المللی و شهروندان کشورهای دیگر، اهمیتی بسیار بالا داشته باشد. آیا جمهوری اسلامی رفتنی است؟ آیا ایرانی‌ها واقعا آنطور که مخالفان اصرار دارند بار دیگر در میانه یک «انقلاب» هستند و تحولات بینادینی شبیه به آنچه در «انقلاب اسلامی» یا «انقلاب مشروطه» رخ داد در پیش است؟ یا اینکه حکومت از شکل‌گیری یک انقلاب دیگر جلوگیری کرد و در سرکوب اعتراض‌های «زن، زندگی، آزادی» موفق شده است؟

شبکه‌های اجتماعی